Prajituri de Craciun: “kourabiedes” si “melomakarona”

Sarbatorile de iarna sunt din ce in ce mai aproape si chiar daca in Grecia ninge destul rar, asta nu inseamna ca gospodariile nu se imbraca in straie de sarbatoare. Casele sunt impodobite cu mii de luminite cu forme si culori diferite, iar bradul este impodobit cu frumoase globulete.
Casa miroase a bunatati, printre care se numara si prajiturelele/fursecurile “kourabiedes” si “melomakarona”. De sarbatori, fiecare familie de greci are pe masa aceste fursecuri gustoase.
Ele au avantajul ca rezista mult timp daca sunt pastrate intr-o cutie inchisa ermetic, asa ca va puteti bucura de ei dimineata, la o cafea, chiar si dupa ce sarbatorile s-au terminat.

Aceste dulciuri speciale pot fi gasite mai ales in timpul Craciunului, sunt usor de preparat, iar printre ingredientele de inalta calitate regasim un varf de cutit de istorie si traditie si o cantitate mare de creativitate.

Biscuitii “kourabiedes”, adica “corabioare”, impreuna cu biscuitii “melomakarona”, adica “biscuiti cu miere”, sunt dulci, fragezi, se topesc in gura, au o aroma parfumata si nu pot lipsi de pe masa de sarbatori.

Ingredientele pentru “kourabiedes” sunt:
1 kg de faina
640 gr unt mai gras
250 gr de migdale curatate, prajite si pisate
150 gr zahar
500 gr de zahar pudra
750 gr apa si putina apa de flori
2 galbenusuri
2 lingurite praf de copt
5 linguri de coniac

Se freaca untul pana se albeste, se adauga galbenusurile, zaharul, apa, migdalele, faina si praful de copt. In functie de calitatea fainii se va folosi 1 kg sau mai mult. Coca trebuie sa fie mai tare, dar sa se poata intinde usor. Se fac corabioarele de forma rotunda sau de semiluna. Se aseaza in tava in siruri, fara a se unge tava cu unt. Se coc cam 30-35 minute. Cum se scot din cuptor, calde, se intind pe o tava mare, se stopesc cu putina apa de flori si pe deasupra se presara cu zahar pudra, in cantitate suficienta, astfel incat sa fie infasurate intr-un strat gros de zahar.
Prajituri de Craciun, Corabioare Prajituri de Craciun, Corabioare

Reteta pentru “melomakarona” este:
1 ceasca de unt
1 ceasca de ulei de masline
1 ceasca zahar
1 ceasca mare de nuci pisate
1 kg faina
1 lingurita scortisoara
1 lingurita bicarbonat
1 iaurt strecurat
1 ceasca de iaurt gras
½ lingurita de cuisoare macinate
coaja de la o lamaie
coaja de la 2 portocale

Pentru sirop
2 pahare zahar
3 pahare apa
3 pahare miere
zeama de la o lamaie
nuci si scortisoara pentru presarat pe deasupra

Se freaca untul, se completeaza cu ulei de masline, se adauga zaharul, scortisoara, cuisoarele, coaja de portocala rasa, bicarbonatul si iaurtul. Se framanta si se adauga nucile pisate. Se fac prajiturelele de forma lunguiata. Se coc pana se rumenesc, aprox. 30-35 minute.
Dupa ce s-au racit prajiturile, se pregateste siropul. Se pune apa cu zaharul la fiert cca. 10 minute si se adauga mierea. Cand siropul cu mierea fierbe, se scufunda rand pe rand prajiturile. Se lasa cam 1 minut si se scot pe tava. Se repeta procedeul de 2 ori, mai apoi se presara nuca pisata si scortisoara.
 Prajituri de Craciun, Melomakarona (3) Prajituri de Craciun, Melomakarona (2)
Sarbatori frumoase ! 

Share this article

This entry was posted in Gastronomie - restaurante, retete and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>